2015-12-11 19:33 #0 av: VildaVittra


Mjuka och saftiga hamburgerbröd utan smul, med potatis i.

4 st normalstora kokta varma potatisar
50 gram svenskt smör
0.5 dl svenskt socker
1.5 tsk salt
0.5 påse jäst
1 st ekologiskt ägg
4 dl vatten
1 dl kockens potatismjöl
12 dl svenskt vetemjöl

Mosa den heta kokta potatisen tillsammans med smöret, saltet och sockret. Häll på hälften av vattnet och känn efter så det är lagom varmt, tillsätt då jästen, blanda runt och tillsätt sedan övriga ingredienser, degen ska vara relativt lös. Knåda i en kvart, eller var lat som jag och låt hushållsassistenten göra jobbet, låt jäsa i en halvtimma. 
Knåda degen igen och forma tolv relativt platta bröd, degen är klibbig, så mjöla händerna. Sätt på ugnen på 200 grader. Jäs igen till dubbel storlek, ca 30 minuter.
Grädda bröden mitt i ugnen i ca 10-12 minuter tills de fått färg. Pensla skorpan med vatten när du tagit ut dem och så fort de svalnat något stoppas de i en plastpåse så skorpan blir mjuk.